ďťż

Mix mięsny - prosty sposób przygotowania i porcjowania

Żona mnie opierniczyła
Opiszę prosty sposób przygotowania i porcjowania karmy dla rybek mięsożernych. Pewnie dla większości z Was jest to banalne, jednak może komuś przypadnie do gustu moja metoda.

Skład: o tym decydujemy sami może być jeden jak i wiele składników. Ja zdecydowałem się na:
- 700 gram serc indyczych
- 700 gram serc kurzych
- 500 gram mintaja (filet)
- 2 jajka kurze całe

Całość mielimy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszce,tacy lub innym płaskim naczyniu (1-2 cm grubości), po czym wkładamy wszystko do zamrażarki.



Po około 2 godzinach (lekko zmrożone) wyjmujemy i nożem "nacinamy" na porcje jakie będą nam odpowiadały. Wkładamy ponownie do zamrażarki.


Po całkowitym zamrożeniu (około 5 godzinach) Wyjmujemy masę i dzielimy nożem na kostki.




Tak przygotowane kostki wkładamy do woreczka, z którego później z łatwością będziemy mogli wyjmować oddzielnie każdą kostkę.


Na zdjęciach kostki wielkości około 3cm\4cm\1,5 cm grubości (40% całości porcji- reszta na drugiej tacy)


Fajny i pomysł na mrożonki dajesz tam tylko mięso?
Ja myślałam o mięsno-warzywnej mrożonce.
Podobno bardzo dobre są serca wołowe ale nie mam czasu się wybrać do sklepu, który od czasu do czasu maje w świetnej cenie.
mix robię co prawda inny, pod paletki... ale.. sposób porcjowania mi się podoba, tak że dzięki za pomysł
Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Żona mnie opierniczyła