Ulubiony sok malinowy Diany Barry

Żona mnie opierniczyła
Produkty:
mro¿one maliny (600g), w sezonie ¶wie¿e
1/4 szklanki cukru (ok. 310 ml)
4 szklanki wrz±tku (1 l)
sok wyci¶niêty z 2 cytryn
plasterki cytryny

Rzeczy:
du¿y rondel
szklanki-miarki
drewniana ³y¿ka
t³uczek do ziemniaków
sitko

Przepis:
1. Prze³ó¿ rozmro¿one maliny do rondla i dodaj cukier.
2. Gotuj w ¶rednim ogniu 20-25 minut, ci±gle mieszaj±c, dopóki cukier siê nie rozpu¶ci.
3. T³uczkiem do ziemniaków starannie rozgnieæ maliny. Przeced¼ p³yn przez sitko.Sok powinien byæ czysty, bez resztek owoców.
4. Wyci¶nij i przeced¼ sok z 2 cytryn. Dodaj do soku z malin.
5. Zagotuj 4 szklanki wody, wlej do soku malinowego.
6. Ostud¼, a nastêpnie wstaw sok do lodówki.
7. Rozlej do wysokich szklaneczek. Przed podaniem do ka¿dej wrzuæ cienki plasterek cytryny.

Przepis pochodzi z ksi±¿ki ,,Ksi±¿ka kucharska Ania z Zielonego Wzgórza"
Przepis i ksi±¿ka napisana przez Kate Macdonald, wnuczkê Lucy


O, fajne Jak wykombinuje sk±d¶ maliny to zrobiê ;p
A jak przeczyta³am tytu³ tego tematu to mi siê od razu skojarzy³o z winem którym opi³a siê Diana ;d
Trzeba bêdzie kiedy¶ spróbowaæ, ale mam nadziejê, ¿e nie zadzia³a na mnie tak jak na Dianê podczas przyjêcia u Ani. ; p

mam nadziejê, ¿e nie zadzia³a na mnie tak jak na Dianê podczas przyjêcia u Ani. ; p

Powinno byæ dobrze, pod warunkiem, ¿e nie pomylisz butelek



mam nadziejê, ¿e nie zadzia³a na mnie tak jak na Dianê podczas przyjêcia u Ani. ; p

Powinno byæ dobrze, pod warunkiem, ¿e nie pomylisz butelek

... I nie chapniesz sobie wina porzeczkowego
a u mnie to nic pewnego ; )
Krótko: Wyrzuæ wszystkie butelki z winem porzeczkowym z domu! : D
Powered by wordpress | Theme: simpletex | © ¯ona mnie opierniczy³a